látogató számláló
 
+36-30-934-8310
kalibra59@kalibra59.hu
2000 Szentendre, Kőzúzó köz 10.

 
 

Hitelesítés vagy kalibrálás, a ciklusidő meghatározása


Kézenfekvő megoldásnak számít, ha egy általunk megválaszolásra váró kérdésre a választ, esetleg válaszokat a világhálón keressük. Egy népszerű keresőt használva a címben szereplő kérdésre számtalan találat érkezik. Kézenfekvőnek tűnik a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal MKEH vagy jobban ismert korábbi nevén OMH weboldalán keresni tovább a választ - és aki keres, az talál - rá is bukkanunk. A gyakori kérdések menüpontban pontról pontra összehasonlító táblázatot kapunk a kérdésünkre, hogy mi a hitelesítés vagy kalibrálás. Csakhogy a táblázat szerint kalibrálást bárki végezhet. Akár még Józsi az úthengeres is? Merész kijelentés vagy hiányos, ezt mindenki eldöntheti saját maga. Kalibrálást bárki végezhet, aki - és itt jön a lényeg - rendelkezik olyan kalibráló eszközzel vagy etalonnal, melynek a visszavezethetősége valamely nemzeti vagy nemzetközi etalonra biztosított. Szintén itt olvasható, hogy a kalibrálási bizonyítvány nem hatósági dokumentum és nincs érvényessége.

A kalibrálás elvégzése után a kalibráló laboratórium a vevő kérésére a bizonyítványban feltünteti a javasolt újrakalibrálás időpontját. Ez a dátum csak javaslat a laboratórium részéről, a kalibrálás megújításáról a tulajdonos saját hatáskörében és saját felelősségére dönt. Miután a tulajdonos döntött és meghatározott egy érvényességi időt, mely idő után a készülék vagy berendezés újrakalibrálását el kell végeztetni. Mindezen dolgokat figyelembe véve a kalibrálási bizonyítvány érvényessége a tulajdonos által meghatározott dátum. Tehát mégis van érvényessége?

Tovább lapozva a talált oldalak között rábukkanunk olyan oldalra is, melyen a tulajdonosa mérésügyi szolgáltatásainak rovatában - szent meggyőződéssel - hirdeti, hogy biztonságtechnikai műszereket kötelezően kalibráltatni kell. Jogszabály nem határozza meg a kötelező kalibrálást és annak gyakoriságát, a kormányrendelet csupán azt írja elő, hogy használati etalonnal kell rendszeresen ellenőrizni azoknak a joghatással járó mérések elvégzésére használt mérőeszközöknek a pontosságát, mely műszereknek a hitelesítése nem kötelező. Márpedig a biztonságtechnikai műszerek nem tartoznak a kötelező hitelesítés alá eső műszerek körébe, ellenőrzésüket kalibrálással lehet biztosítani. A rendeletben a rendszeres szót használják - mely rendszerességet a tulajdonos határozza meg - nem a kötelezőt. Az itt leírtakat figyelembe véve szeretném szíves figyelmét felhívni az oldal tulajdonosának, hogy állítása a vevők megtévesztésére irányul.

A kalibrálás rendszerességének meghatározásakor érdemes figyelembe venni a kalibráló szervezet ajánlását, a gyártó által kiadott használati utasításban feltüntetetteket, azt, hogy az adott műszer milyen gyakorisággal van használva, használatára laborkörülmények vagy terepi viszonyok mellett kerül sor. A gyártók általában fél éves újrakalibrálási periódust határoznak meg a napi rendszerességgel használt eszközökre, egy évet a ritkábban használtakéra, de két évnél nagyobb kalibrálási intervallum sem szakmailag, sem műszakilag nem indokolható.Érintésvédelmi munkabizottság ajánlása az újrakalibrálási időről:  

Website by Netprofi
Oldaltérkép