látogató számláló
 
+36-30-934-8310
kalibra59@kalibra59.hu
2000 Szentendre, Kőzúzó köz 10.

 
 

A kalibrálás szükségessége


A kalibrálás szükségességét több oldalról is megközelíthetjük. A kalibrált mérőeszköz használatát egy adott feladat elvégzésénél rögzíthetik szabványok, gyártói ajánlások vagy akár beszállítói előírások. Érintésvédelmi méréseknél, szigetelési ellenállás vagy kábel átütési szilárdság vizsgálatánál szabványban rögzítették a kalibrált mérőeszköz szükségességét, de a kalibrálási intervallum meghatározásáról már nincs rendelkezés, ajánlások figyelembevételével a felhasználó feladata ezt meghatározni.

Beszállítói előírás lehet minden olyan előírás, ahol a vevő megköveteli a kalibrált mérőeszköz vagy berendezés használatát (például: autóipari vagy elektronikai beszállítok esetében) a munkafolyamatok ellenőrzésénél, és végellenőrzésnél. Ebben az esetben a kalibrálási intervallum meghatározásába is beleszólása lehet a vevőnek.

Kalibrálás során teljes bizonyossággal meggyőződhetünk arról, hogy az általunk használt vagy alkalmazott mérőeszköz pontossága megfelel-e a gyári specifikációban rögzítetteknek vagy az általunk specifikált feladat előírásainak. Tehát röviden összefoglalva a kalibrálási eljárás során megbizonyosodunk arról, hogy az adott készülék által mért vagy reprodukált - fő profilunk esetében villamos mennyiségek - értékek mennyiben térnek el a helyes értékektől, mekkora százalékos hibával mér vagy reprodukál az adott készülék. Természetesen ez általánosságban elmondható akár hossz-, nyomaték-, erőmérő, illetve reprodukáló eszközökről is.

Kalibráló laboratóriumunk által kibocsátott kalibrálási bizonyítványok alapján, vevőink szükség esetén igazolni tudják, hogy két kalibrálás között az adott mérőeszköz megfelelt a kívánalmaknak, az ez idő alatt gyártott és ellenőrzött termékek minősége megfelelő.

A helyes értéket a kalibráló laboratóriumunkban, valamely fizikai mennyiséget reprodukáló eszközök kalibrálása során nemzetközi etalonokra visszavezetett mérőberendezések, valamely fizikai  mennyiséget mérő eszköz kalibrálása során szintén nemzetközi etalonokra leszármaztatott kalibrátorok használatával biztosítjuk.

Kalibráló laboratóriumaink visszavezetettségét és az MSZ EN ISO / IEC 17025:2018 szabványnak való megfelelését a Nemzeti Akkreditáló Hatóság felügyeli.

Website by Netprofi
Oldaltérkép